Het leek zo mooi: banken mogen geen provisie meer ontvangen voor het aanbieden van financiële producten van derden. Helaas lijken ze het inkomstenverlies op klanten af te wentelen, zoals BinckBank van plan is. Patrick Beijersbergen is teleurgesteld.

Het provisieverbod op de verkoop van financiële producten, dat per 1 januari ingaat, zou goed nieuws moeten zijn voor beleggers. De transparantie neemt toe en de prikkel om klanten in zo duur mogelijke producten  te krijgen, waar de bank het meest aan verdient, valt weg.

De kosten kunnen omlaag als er niet meer met zogenoemde kickbacks – vergoedingen die banken krijgen voor het opnemen van financiële producten zoals beleggingsfondsen (van derden) in hun aanbod (red.) – hoeft te worden gestrooid. Er zal meer op prijs worden geconcurreerd. Dacht ik.

Grote beleggingsfondsen kunnen hun beheervergoeding flink verlagen. Misschien gaan we wel weer naar een beheerfee van 0,25 procent per jaar, zoals Robeco dat in de jaren 1980 nog had. Droomde ik.

Winst Binckbank onder druk

Ik was dan ook niet verbaasd over de derde kwartaalcijfers die BinckBank maandagochtend publiceerde. De winstgevendheid van de effectenmakelaar die ook beleggingsfondsen en producten als turbo’s in de etalage heeft, staat onder druk. Dit ondanks het feit dat het bedrijf meer transacties deed voor klanten. Binck heeft namelijk een deel van de tarieven verlaagd vanwege de sterke concurrentie. Dat gaat goed.

Door het provisieverbod raakt Binck vanaf volgend jaar bovendien op jaarbasis 7 tot 8 miljoen euro aan de inkomsten kwijt uit kickbacks voor het distribueren van beleggingsfondsen en hefboomproducten van andere partijen. Die kunnen de fondshuizen en de makers van de turbo’s en sprinters dus in hun eigen zak steken, zodat de kosten van die producten verlaagd kunnen worden. Ook dat leek de goede kant op te gaan.

Maar het gaat helemaal de goede kant niet op. BinckBank gaat de vergoeding voor fondsen direct bij klanten in rekening brengen en zal daarnaast eigen hefboomproducten gaan ontwikkelen om de gederfde inkomsten op te vangen.

Eigen bankproduct eerst

Hier wreekt zich het feit dat het provisieverbod alleen betrekking heeft op producten van derden. Producten uit de eigen stal mag je zo duur verkopen als je wil. Bij verschillende banken was er al een tendens gezien om meer met huisfondsen te gaan werken nu de bestandsvergoedingen niet meer mogen.

Er zitten grote onbedoelde gevolgen aan te komen van het provisieverbod: producten van derden worden niet meer aangeboden en iedereen gaat eigen producten in elkaar knutselen om het oude inkomstenniveau op peil te houden. Vanwege de versnippering die dan optreedt, is het zelfs aannemelijk dat de liquiditeit afneemt en het totale kostenniveau straks op een hoger plan ligt dan nu. De bankiers lachen dan het laatst.

Er is een oplossing: vermijd de huismerkproducten van uw bank en beleg zoveel mogelijk direct in aandelen en obligaties. Dat wordt wel steeds goedkoper.

Lees ook

Rob Putter: beleggingsadviseur als huisarts? Vergeet het maar

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl